Στοιχεια μαϊμού...Απο Κορυφαία ευρωπαϊκά νοσοκομεία που αρνούνται την παροχή δεδομένων για αναδρομική έρευνα COVID-19.

Εκατοντάδες κορυφαία ευρωπαϊκά νοσοκομεία αρνήθηκαν να παράσχουν δεδομένα στη Surgisphere, την εταιρεία πίσω από δύο πλέον αποσυρμένα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν σε επιφανή περιοδικά.

Μία από αυτές τις μελέτες - η οποία συνέδεσε ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας με αυξημένους θανάτους σε ασθενείς με COVID-19 - δημοσιεύθηκε στο φημισμένο ιατρικό περιοδικό Lancet τον Μάιο. Αυτό συνέβη αφότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε τον Μάιο ότι έπαιρνε το αμφιλεγόμενο φάρμακο υδροξυχλωροκίνη ως προφυλακτικό έναντι του κοροναϊού, παρά τις ελάχιστες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητά του. Η κυκλοφορία της μελέτης οδήγησε αρχικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να σταματήσει τη δική του δοκιμή για το φάρμακο .

Ωστόσο, καθώς προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα των δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για την υποστήριξη των συμπερασμάτων της μελέτης, οι συγγραφείς απέσυραν την υποστήριξή τους. Στη συνέχεια , το περιοδικό έκανε το σπάνιο βήμα να αποσύρει το χαρτί .

ο συντάκτης του Lancet Richard Horton αμφισβήτησε εάν η έλλειψη διαφάνειας γύρω από τα δεδομένα καθιστούσε τη μελέτη "μνημειακή κατασκευή" και πρότεινε ότι τα αποτελέσματα ήταν αποτέλεσμα "εσφαλμένης έρευνας". Αρνήθηκε ότι η δημοσίευση ήταν αποτέλεσμα δυσλειτουργίας στη διαδικασία αξιολόγησης από ομοτίμους.

Ταυτόχρονα, το περίφημο New England Journal of Medicine απέσυρε επίσης ένα έγγραφο που είχε χρησιμοποιήσει δεδομένα από την ίδια εταιρεία. Η μελέτη NEJM εξέτασε τη χρήση φαρμάκων αρτηριακής πίεσης που ονομάζονται αναστολείς ACE σε ασθενείς με κοροϊό.

Αυτές οι συρρικνώσεις οδήγησαν έκτοτε σε μεγαλύτερες ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων υγείας σε ιατρικές μελέτες .

Το Surgisphere που εδρεύει στις ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι συγκέντρωσε δεδομένα από περίπου 96.000 ασθενείς σε 700 νοσοκομεία σε έξι ηπείρους, 50 εκ των οποίων εδρεύουν στην Ευρώπη, για τη μελέτη Lancet.

Για τη μελέτη NEJM, η εταιρεία δήλωσε ότι είχε εξασφαλίσει δεδομένα από 169 νοσοκομεία, εκ των οποίων επτά ήταν στην Ισπανία. οκτώ στην Ιταλία πέντε στη Γερμανία πέντε στη Γαλλία και επτά στο Ηνωμένο Βασίλειο

Όταν αμφισβητήθηκε για την ποιότητα των δεδομένων, η Surgisphere αρνήθηκε να ανοίξει τις βάσεις δεδομένων της για έλεγχο, επικαλούμενη συμφωνίες απορρήτου και εμπιστευτικότητας με τα νοσοκομεία. Αρνήθηκε να δημοσιεύσει ακόμη και μια λίστα με τα εμπλεκόμενα ιδρύματα. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Surgisphere και συν-συγγραφέας και των δύο μελετών, Sapan Desai, δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό και ο ιστότοπος της εταιρείας καταργήθηκε. Αλλά σε μια συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό κρατικό κανάλι ειδήσεων TRT World λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα πριν από την ανάκληση της μελέτης, ο Ντεσάι χαρακτήρισε τα δεδομένα "υψηλής ποιότητας στοιχεία".

"Μια μελέτη αυτής της κλίμακας και ποιότητας είναι δυνατή μόνο με το είδος της τεχνολογίας που έχουμε δημιουργήσει στο Surgisphere μέσω ενός συστήματος ανάλυσης δεδομένων που βασίζεται σε σύννεφο", είπε. "Η πραγματική ερώτηση εδώ είναι πραγματικά, με δεδομένα όπως αυτό, χρειαζόμαστε ακόμη και μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή;"

Ωστόσο, δεκάδες νοσοκομεία, εθνικά συστήματα υγείας και υπουργεία που απάντησαν σε ερωτήσεις, αρνήθηκαν να παράσχουν στην εταιρεία δεδομένα ή άλλους συνδέσμους - θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την πηγή των πληροφοριών που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη.

Αμφισβήτησαν επίσης τους ισχυρισμούς της Surgisphere ότι οι συμφωνίες εμπιστευτικότητας την εμπόδισαν να ελέγχει τις βάσεις δεδομένων της και να αποκαλύπτει τις πηγές των πληροφοριών.

"Όταν τα νοσοκομεία συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές σε φαρμακευτικά προϊόντα ως τόποι δοκιμής, πρέπει να αναφέρονται στην έκθεση κλινικής μελέτης, η οποία πρέπει να προετοιμαστεί στο τέλος της δοκιμής", δήλωσε εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Ναρκωτικών της Γερμανίας και Ιατρικές συσκευές.

Σημείωσαν ότι για τις "αναδρομικές μελέτες" - όπως αυτή στο έγγραφο Lancet - δεν υπάρχουν συγκεκριμένες νομικές υποχρεώσεις στη Γερμανία. Δεν υπάρχουν επίσης κανόνες που να εμποδίζουν την αναφορά των συμμετεχόντων νοσοκομείων στη μελέτη.

Το νοσοκομείο Charité του Βερολίνου προχώρησε περαιτέρω, λέγοντας ότι είναι ασυνήθιστο τα νοσοκομεία να επιμένουν να παραμείνουν εμπιστευτικά στις σπουδές. "Ως δημόσιος ερευνητικός οργανισμός αριστείας, η Charité επιδιώκει να είναι όσο το δυνατόν πιο διαφανής σχετικά με τις διαδικασίες της χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα ιδιωτικής ζωής των ασθενών", ανέφερε.

POLITICO
Πηγη...

Share

Follow us!

Created with Mobirise - Details here